Mi s-a întâmplat acum ceva timp un lucru banal care a fost ca o furtună emoţională pentru mine. Un cititor mi-a spus că unele articole de pe Personalitate alfa nu pot fi vizionate.
Un prieten Leonard îmi zice „Vezi că e nasol. Ai ceva virus pe site şi deja Google nu mai lasă utilizatorii să între pe site că apare un anunţ: Intră pe riscul tău, acest site îţi poate afecta calculatorul”.
Am mai trecut prin probleme din aceastea tehnice, care pot fi rezolvate dacă ai profesioniştii potriviţi care să te ajute prompt. Nu i-am avut tot timpul, aşa că am păţit de multe ori să pierd munca de săptămâni, luni sau ani de zile.
În viaţă am pierdut bani, am pierdut iubiri, am pierdut oportunităţi şi am pierdut prieteni.
Nu am cunoscut însă sentiment mai puternic şi înălţător decât acela de a renaşte din propria cenuşă şi a fi mai puternic decât înainte.
Există câteva elemente cheie pentru a putea trece repede şi bine peste dezastrele şi pierderile din viaţa noastră. Dacă nu respectăm aceste elemente riscăm să stagnăm mult mai mult timp decât e nevoie într-un loc în care suferim continuu, nu evoluăm, trece viaţa pe lângă noi şi nu ne putem bucura de toate lucrurile frumoase pe care le merităm.
1. Travaliul doliului
În momentul în care pierdem ceva, indiferent că e moartea unei persoane dragi, că e despărţirea de partener, că pierdem bani, casă, un vis ne este spulberat, un eşec ne loveşte şi ne doboară şi orice altă nenorocire se abate asupra noastră, există câteva etape psihologice prin care trecem.
Prima etapă este cea a NEGĂRII
În această etapă, refuzăm să credem că ni s-a întâmplat o nenorocire. Emoţional suntem imuni. Spunem că suntem bine, că nu e nicio problemă, trecem repede peste şi ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic.
Dacă cineva vine să ne consoleze îl respingem şi spunem „Ce ai, eşti nebun/ă? Sunt bine, nu am nimic!”
Această perioadă poate dura între câteva ore până la o săptămână sau două.
Apoi intrăm în etapa a doua:
Etapa a doua este FURIA
Începem să ne enervăm şi să devenim agresivi. De ce mi s-a întâmplat mie? Nu e corect. Cine e vinovat şi trebuie să plătească pentru asta. Înjurăm, spargem sau urlăm. Uneori îi rănim pe cei dragi care au ghinionul să fie în jurul nostru, prin cuvinte sau chiar fizic.
De obicei această etapă ţine 1-2 zile.
Apoi se intră în etapa a treia. TÂNGUIALA ŞI PLÂNSUL
Abia acum realizăm ce am pierdut şi începem să ne asumăm această pierdere sau eşec. Orice pierdere importantă duce la suferinţă sufletească şi nu există om, oricât de puternic, care să fie imun la suferinţa sufletească. Adevărul e că de multe ori am prefera durerea fizică în locul celei sufleteşti pentru că durerile sufleteşti sunt cele mai mari. La fel această etapă poate dura de la câteva ore până la o săptămână.
Ajungem apoi la etapa a patra: DEPRESIA ŞI TRISTEŢEA
În această etapă suntem secaţi de energie şi tot ce mai putem face este să ne lăsăm invadaţi de tristeţe sau chiar depresie. În această perioadă suntem apatici , nu avem chef de lucru sau de distracţie şi ni se pare că totul în jur e gri. Această perioadă poate dura între câteva zile şi săptămâni, luni sau chiar ani.
Urmează apoi ultima etapă: ACCEPTAREA
Această este etapă în care ne dăm seama că trecutul nu poate fi adus înapoi şi că ori acceptăm pierderea cu maturitate şi mergem mai departe, ori rămânem blocaţi într-o depresie care nu îşi are rostul.
Acestea au fost cele cinci etape prin care în mod normal trecem atunci când suntem în doliu datorită unei pierderi de orice natură.
Totuşi, din experienţă ştiu că nu e destul doar să vorbeşti despre aceste etape care în teorie sună foarte bine ci e important să ai pe cineva care să te ghideze prin acest proces pentru a-l depăşi cât mai repede.
Aşadar, câteva sfaturi din experienţa mea şi a celor din jurul meu:
- Nu nega stările pe care le ai. În momentul în care ai pierdut ceva important, nu te preface că totul e în regulă. Acceptă ceea ce trăieşti şi acceptă că eşti o fiinţă umană care are stări sufleteşti puternice, pozitive şi negative.
- Nu asculta muzică tristă ci doar muzică ce te poate energiza şi entuziasma.
- Când te apucă furia ai grijă să nu răneşti persoane apropiate prin cuvinte sau fapte. Stai mai bine singur/ă o zi sau două sau cât mai izolat de oameni în perioda în care te apucă furia. Încearcă să o exprimi prin sport, e cea mai bună supapă pentru exprimarea furiei şi a agresivităţii şi e şi cea mai sănătoasă.
- Plângi când îţi vine să plângi. Cu cât îmbrăţişezi mai repede sentimentele care te invadează şi le trăieşti, cu atât îţi revi mai repede.
- Odată ce ai ajuns la etapa acceptării, mai ai două lucruri de făcut:
Învăţarea lecţiei
Ce lecţie ai învăţat în cazul în care este o întâmplare din care se pot învăţa lecţii? Nu uita că doar proştii fac aceeaşi greşeală de fiecare dată iar deştepţii fac mereu alta.
Următorul lucru este trezirea entuziasmului la viaţă şi descoperirea plăcerii de a trăi.
Aş vrea să îmi povesteşti într-un comentariu cum ai trăit o mare pierdere din viaţa ta, fie că a fost o persoană, o relaţie, bani, sănătate sau orice te-a făcut să suferi mult.
Ştiu că nu îţi cer un lucru uşor însă gândeşte-te că prin exemplul tău vei ajuta foarte mulţi oameni să treacă mult mai repede peste travaliul doliului.
Per aspera ad astra
Pera Novacovici
P.S. Pentru a te ajuta să înţelegi mai bine ce se întâmplă atunci când suferi o decepţie şi cum să treci mai uşor peste asta îţi recomand cartea Ghidul Personalităţii Alfa – carte ce are menirea de a-ţi schimba mentalitatea, pentru că dacă îți vei schimba mentalitatea, atitudinea ta se va schimba. Dacă atitudinea ta se va schimba, comportamentul tău se va schimba. Dacă comportamentul tău se va schimba, rezultatele tale se vor schimba.
Dacă rezultatele tale se vor schimba, tu te vei schimba și odată cu tine, întreaga lume ce te înconjoară se va schimba după puterea exemplului tău.
The post Cum să începi de la zero după un dezastru sau o pierdere în viaţa ta appeared first on Personalitate Alfa.